Αρχική σελίδα Δραστηριότητες Εκπαιδευτικές Υποδοχή του Πατριάρχη Μόσχας και πασών των Ρωσιών

Υποδοχή του Πατριάρχη Μόσχας και πασών των Ρωσιών

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και τιμές το Άγιο Όρος υποδέχτηκε τον Μακαριώτατο Πατριάρχη Μόσχας και πασών των Ρωσιών. Τον Πατριάρχη Μόσχας υποδέχθηκε ο Πρωτεπιστάτης της Αθωνική Πολιτείας Γέρων Μάξιμος Ιβηρίτης, καθώς και ο Πολιτικός Διοικητής του Αγίου Όρους Αρίστος Κασμίρογλου.

Ακολούθως μετέβησαν στον Ναό του Πρωτάτου όπου ανέμεναν οι Αντιπρόσωποι των 20 Αγιορειτικών Μονών. Ο Μητροπολίτης Μιλήτου Απόστολος, εκπρόσωπος του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου και Επισκόπου του Αγίου Όρους, καλωσόρισε τον Πατριάρχη Μόσχας Κύριλλο προ της Ωραίας Πύλης του Ναού του Πρωτάτου.

Στη συνέχεια ο Πατριάρχης Κύριλλος εισήλθε στο Ιερό Βήμα όπου προσκύνησε την Ιερή εικόνα της Παναγίας «Άξιον Εστί» και ακολούθως χοροστάτησε στη δοξολογία που τελέστηκε.

«Η Ιερά Κοινότητα Αγίου Όρους Άθω και σύμπας ο Ιερός ημών Τόπος υποδέχεται σήμερον με πολλήν χαράν, τιμήν και αγάπην την σεπτήν κορυφήν της Ορθοδόξου Ρωσικής Εκκλησίας εις τον εν Καρυαίς παλαίφατον Ιερόν Ναόν του Πρωτάτου», ήταν τα πρώτα λόγια του Πρωτεπιστάτη Γέροντος Μαξίμου Ιβηρίτου. «Ηγείσθε μιας Εκκλησίας, Μακαριώτατε, η οποία προήλθε από το Βυζάντιον, και το ωμόφορον της Μητρός ημών Εκκλησίας του Σεπτού Οικουμενικού Πατριαρχείου, εις την οποίαν έχει την πνευματικήν αναφοράν του ο Ιερός Άθως, και υπό την σκέπην του οποίου, ως νέα κιβωτός των ιστορικών και πνευματικών παραδόσεων πορεύεται μέχρι σήμερον, και τούτου χάριτι της Δεσποίνης ημών Κυρίας Θεοτόκου, της οποίας τυγχάνει θεόθεν κλήρος και κήπος».

Στην αντιφώνηση του ο Πατριάρχης Μόσχας αναφέρθηκε στον σεβασμό και την αγάπη που αισθάνεται η Ιεραρχία, ο κλήρος και ο πιστός λαός της Ρωσίας για την Μοναστική Κοινότητα του Αγίου Όρους. Ζήτησε από τους Αγιορείτες να προσεύχονται για την Εκκλησία και το λαό της Ρωσίας να ξεπεράσουν τις δυσκολίες αλλά και να μην βρεθούν ξανά αντιμέτωποι με καταστάσεις σαν αυτές που βίωσαν κατά το παρελθόν από το αθεϊστικό καθεστώς.

Στην συνέχεια στο Μέγαρο της Ιεράς Κοινότητας τον Πατριάρχη Μόσχας Κύριλλος υποδέχθηκε ο εκπρόσωπος του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, Μητροπολίτης Μιλήτου Απόστολος και ο Πολιτικός Διοικητής του Αγίου Όρους Αρίστος Κασμίρογλου.


p040613 13.45

p040613 14.23 01

p040613 14.24 05

img621

img629

img631

img636

img645

img651

img659