Μέλι πεύκου


Στα αδιατάρακτα πευκοδάση της Καψάλας και της Γιοβάνιτσας στο Άγιον Όρος παράγεται το αγιορείτικο μέλι πεύκου την άνοιξη και το φθινόπωρο κάθε χρόνου. Το πευκόμελο προέρχεται από μελιτώδεις εκκρίσεις και αποτελεί το 65% περίπου της συνολικής παραγωγής μελιού στην Ελλάδα. Προτιμάτε από τους καταναλωτές γιατί δεν είναι ιδιαίτερα γλυκό σε σύγκριση με το ανθόμελο.

23.jpg

Η θρεπτική αξία του πευκόμελου οφείλεται στο μεγάλο αριθμό διαφορετικών ουσιών που συνυπάρχουν στη σύστασή του. Ξεχωριστή θέση κατέχουν τα ιχνοστοιχεία, τα οποία βρίσκονται σε μεγάλες συγκεντρώσεις χαρακτηρίζοντάς το ως μέλι υψηλής θρεπτικής αξίας. Εχει μεγάλη περιεκτικότητα σε νάτριο και κάλιο.

Δεν περιέχει το ένζυμο Καταλάση και ως εκ τούτου έχει ισχυρές αντιμικροβιακές ιδιότητες. Έχει αντισηπτική δράση, βοηθά στην αντιμετώπιση των φλεγμονών και δρα ενάντια στον βήχα και στην ουρική αρθρίτιδα.

Κρυσταλλώνει μετά από πολύ καιρό (μετά από 1,5 χρόνο)



Πηγή: http://trelogiannis.blogspot.gr